Zapraszamy na dodatkowy termin Kursu Rzeczoznawca chorób pszczół w dniach 29-31 sierpnia 2019 r. wykładowca dr hab. Paweł Chorbiński, prof. nadzw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wydział Medycyny Weterynaryjnej.
Na kursach organizowanych w Domu Pszczelarza w Kamiannej oferujemy zainteresowanym pszczelarzom wzbogacenie wiedzy z zakresu chorób pszczół i zdobycie nowych umiejętności wykraczających poza program nauczania w zawodzie pszczelarz, potwierdzonych certyfikatami.
Tę dodatkową wiedzę można zdobyć na następujących kursach:
1. Rzeczoznawca chorób pszczół;
2. Pozyskiwanie i konfekcjonowanie produktów pszczelich;
3. Produkcja pakietów i odkładów pszczelich o dużych walorach użytkowych.
Na kursie „Rzeczoznawca chorób pszczół” uczestnicy otrzymają najnowsze informacje z zakresu chorób i szkodników pszczół. Zdobyta wiedza pozwoli rozpoznawać choroby na podstawie objawów klinicznych. Postawienie właściwej diagnozy daje podstawę do skutecznej likwidacji danej jednostki chorobowej. Dzięki nabytej wiedzy pszczelarz – uczestnik kursu może sam wykrywać w pasiece poszczególne choroby, a we współpracy z Powiatowym Lekarzem Weterynarii może przyczynić się do polepszenia stanu zdrowotnego w okolicy.
Nie będzie to tytuł Specjalista tylko Rzeczoznawca, ponieważ tytuł i uprawnienia specjalisty w dziedzinie chorób owadów użytkowych lub specjalisty chorób pszczół zdobywa się po ukończeniu studium podyplomowego dla lekarzy weterynarii.
Uczestnik kursu „Pozyskiwanie i konfekcjonowanie produktów pszczelich” wzbogaci swoją wiedzę i umiejętności z zakresu technologii pozyskiwania: miodu, obnóży pyłkowych, pierzgi, propolisu, mleczka pszczelego, wosku i jadu pszczelego. Wykłady dotyczyć będą przechowywania w/w produktów w odpowiednich warunkach temperaturowych, wilgotności, przy zachowaniu szczególnej higieny. Zajęcia obejmą zagadnienia związane z badaniami laboratoryjnymi jakości produktów pszczelich: zawartość wody, cukrów prostych (glukozy i fruktozy), liczba diastazowa, zawartość kwasów organicznych i mikroelementów. Wykładowca omówi również prawidłowe przygotowanie produktów pszczelich do sprzedaży (odpowiednie opakowanie i etykiety zgodne z rozporządzeniem ministra rolnictwa). Sprzedaż bezpośrednia i detaliczna.
Uczestnicy kursu „Produkcja pakietów i odkładów pszczelich o dużych walorach użytkowych” wzbogacą swoją wiedzę teoretyczną i praktyczne z zakresu wychowu matek pszczelich na potrzeby własne. Nabyliby umiejętności z zakresu krzyżowania poszczególnych linii pszczół w celu otrzymania krzyżówek heterozyjnych o dużych walorach użytkowych, takich jak: miodność, tempo czerwienia, zimotrwałość, odporność na choroby i szkodniki pszczół, łagodność i rojliwość. Poznaliby technologie produkcji pakietów i odkładów zgodnie ze standardami hodowlanymi. Poznaliby także zasady przygotowania pakietów i odkładów do transportu i wysyłki (odpowiednie opakowanie, oznaczenie, zapewnienie pszczołom odpowiedniej wentylacji, temperatury i pokarmu).
Każdy kurs obejmuje 30 godzin zajęć i zakończy się egzaminem. Potwierdzeniem uzyskanych kwalifikacji będzie certyfikat uzyskania wiedzy.
Wszystkie 3 kursy pszczelarskie będą realizowane w Domu Pszczelarza w Kamiannej w następujących terminach:
– 19 – 21 sierpnia – Rzeczoznawca chorób pszczół; – na ten termin lista zamknięta
– 22 – 24 sierpnia – Pozyskiwanie i konfekcjonowanie produktów pszczelich;
– 26 – 28 sierpnia – Produkcja pakietów i odkładów pszczelich o dużych walorach użytkowych – na ten termin lista zamknięta
– 25 sierpnia odbędzie się wycieczka szkoleniowo-turystyczna.
– 29 – 31 sierpnia – Rzeczoznawca chorób pszczół; – wykładowca dr hab. Paweł Chorbiński, prof. nadzw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Informacja j.w.
Koszt uczestnictwa od jednej osoby:
– w jednym kursie 400 zł.,
– w dwóch kursach 760 zł.,
– w trzech kursach – 1100 zł.
Koszty obejmują noclegi, całodzienne wyżywienie oraz materiały szkoleniowe.
Zgłoszenia prosimy przesyłać listownie lub e-mailem na adres Polskiego Związku Pszczelarskiego pzp@zwiazek-pszczelarski.pl Wpłaty należy dokonywać na konto bankowe PZP.
Bank Pocztowy S.A.,
Oddział w Warszawie Nr 83 1320 1104 2991 2595 2000 0001
Liczba miejsc ograniczona. Decydować będzie data zgłoszenia połączonego z wpłatą.
W załączeniu Formularz zgłoszeniowy.
Formularz DOC
Formularz PDF